fáziskésés

42, zaj, pánk, fantasztikum, és egyéb céltalan ostobaságok

Friss topikok

  • bsteve: nemcsak diszkóban lehet öltönyben támasztani a pultot, mehetsz benne focizni is: www.youtube.com/... (2010.07.26. 01:04) Gerillahugyozás
  • _fk: Türelem. :-) (2010.05.22. 14:07) #65821
  • nlts: Ja nem is, hát persze! A Nem Mind 1 volt!!! :-D Mennyire összeolvadtak bennem ezek a dolgok, haha. (2010.02.05. 12:13) Csupa csupa szeretet
  • _fk: @neverlivetosee: Annyira nincs hype körülötte, de a legbiztosabb amúgyis ha titokban szervezkedünk... (2010.01.03. 20:48) "Gyors leszek és izgalmas"
  • sárkányszív (törölt): Magas labda. (2009.09.02. 13:29) "We love minimal"

2009.07.26. 14:33 _fk

Aki örökké akar élni kérem tegye fel a kezét!

Címkék: gondolatok

Két hobbim van, az egyik a zajos gitár, a másik meg a Transformers, ami azért mint racionális ötlet eléggé meredeknek tud tünni. Idegen fém bolygó,rajta fém robotok, amik képesek járművekké alakulni.Valóban elég meredek elképzelés.

Pár hete egy érdekes beszélgetésben volt részem.Felvetődött a legújabb Terminátor film kapcsán, hogy annak hogy a gépek egyszer ellenünk fordulnak, a valószínűsége erősen közelít a nullához. És ehhez képest az idegen alakváltó robotok - mert ugye van élőszereplős filmváltozat -, még elvetéltebb ötlet. De ha picit tovább boncolgatom a témát, annyira talán nem is.

Léteznek olyan törekvések, amelyek arra irányulnak, hogy az emberi teljesítőképesség és öregedés határait tolják ki közel a végtelenségig, biotechnikai módszerekkel, vagy implantátumokkal.Már a hatvanas években elindultak olyan kutatások, névszerint egy Raymond Kurzweil nevű tudós vezényletével, amelyek optikai felismerést fejlesztik. Ennek az egyik hozadéka a szkenner, de a végcél természetesen a mesterséges szem.Szóval az első lépés bizonyos szempontból a kiborg lenne.Az említett tudósember ennek az egész kiborg, transzhumán gondolkodásmódnak egyik zászlóvivője.Nem baj, azért szeretünk Raymond!

Olvastam valahol, hogy futurológusok szerint közel ötven év múlva az emberi agy tartalma letölthetővé válik memóriachipekbe. Csak idő kérdése mikor érik el az örök életet, ha ezt még annak nevezhetjük.Az poszthumán gondolkodók szerint amúgyis megkérdőjeleziődik az emberi test fontossága, az információs technológia fejlődésével.Tehát megfelelően felépített robottestekben élhetne elvileg bárki örökké.Innen már az egyébként mesterséges anyagokból felépített géptesten transzformációkat végezni, valamilyen helyzeti előnyök elérése érdekében már gondolom nem számít túl nagy lépésnek,mármint a fejlődés szempontjából, pláne most amikor képesek vagyunk apró robotokat küldeni be a véráramba.És akkor már ott is vagyunk ahol a Transformers kezdődik, csak őket éppen a transzhumán cimkével látták Kurzweil és a hozzá hasonló gondolkodók.

Szögezzük le, egyelőre képtelenség mesterséges intelligenciát elkészíteni. Legalábbis abban az értelemben vett mesterséges intelligenciát, amit a sci fikben látni.Létezik egy erre vonatkozó teszt, a Turing teszt, ami annyit tesz, hogy egy ember tesz fel kérdéseket, és egyszer egy másik ember válaszol, egyszer pedig a mesterséges intelligencia.Ha a kérdező az adott válaszok alapján nem tudja egyértelműen megmondani, hogy mikor válaszolt az ember, és mikor a gép, a Turing teszt sikeres. Eddig ilyen még nem történt.De amilyen ütemben fejlődik az agykutatás...

És most nem azért, de itt, ebben a helyzetben megtagadni Isten létezését, azt hiszem badarság, hiszen az ember önmaga tulajdonképpen Istenné lépett elő. Talán éppen az első klónozott birka születésénél.

Lehet hogy még imádkozni fogunk, hogy ússzuk meg "csak" az 1984-el.

http://en.wikipedia.org/wiki/Posthuman
http://en.wikipedia.org/wiki/Transhumanist

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://faziskeses.blog.hu/api/trackback/id/tr291269255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neverlivetosee · http://klur.blog.hu 2009.07.30. 16:46:21

Érdekes. Amikor én ezeken gondolkozok, leginkább a "tudatunk" digitálisra való átmentésekor, akkor két dolog jut mindig eszembe.

1. Kvantálás
2. másolás/áthelyezés...

1. Ugye elég csak a zene bedigitalizására gondolnunk. A folytonos analóg jelet 0 és 1-esekre bontjuk, amik akármilyen sűrűn is helyezkedhetnek el, soha nem lesz folytonos. Valamennyire mindig is el fog maradni ettől...
A kérdés tehát adott, mennyire tudjuk így átmenteni "ténylegesen" magunkat?

2. Sokan úgy képzelik el ezt az egészet, hogy bedugunk magunkba egy vezetéket, letöltjük a "tudatunkat" valami adathordozóra, aztán szevasz, test kikapcs, minden el van mentve.
De igazából ilyen áthelyezés nem igen létezik. Úgy értem, pl mikor áthelyezel egy fájlt. Azt elsőnek lemásolja a gép, majd utána törli az eredetit, tudtommal. Nos, amint csak lemásolja a tudatomat, mondhatom, hogy az én vagyok? Hisz én még itt vagyok, engem csak lemásoltak...

Érdekes ezekbe a dolgokba belemenni.
süti beállítások módosítása